Tematikus napok

Az ÉTA és a HSOÉSZ együttműködés keretében tematikus napokat tervezett, mely részben csak online felületen valósulhatott meg. Az anyagok itt olvashatóak.
Levél a Belügyminiszter ÚrnakLevél a Belügyminiszter Úrnak

Levél a Belügyminiszter ÚrnakLevél a Belügyminiszter Úrnak


Tematikus szakmai nap Egerben, súlyosan, halmozottan sérült embertársainkért.

A HSOÉSZ és ÉTA Országos Szövetség között 2019-ben létrejött Együttműködési Megállapodás keretében került megrendezésre ez a program.

A cél az volt, hogy olyan témákat és szakembereket keressünk meg, akik azért dolgoznak, hogy ennek a populációnak, valamint az ő családtagjainak segítséget nyújtsanak a mindennapokban.

Előzetes tájékozódásunknak köszönhetően kiderült, mely területeken merülnek fel kérdések leginkább. Így alakult ki a nap programja az alábbiak szerint.

MEGNYITÓ:

Pusztaföldi Judit    elnök    HSOÉSZ

Papp Ágnes    elnök     ÉTA Országos Szövetség

10:15 - 12:00                     1. Előadás:

                                        Az érintettek és családtagjaik pénzbeli/jogi támogatási

                                        lehetőségei, ezek elérésének módjai.

                                        Előadó: Dr. Gazsi Adrienn / KézenFogva Alapítvány          

12:00 - 13:00                     Ebéd

13:00 – 15:00              2.Előadás:

                                       A súlyosan, halmozottan sérült emberek szociális

                                       ellátórendszerét érintő szakmai törekvések.

                                       Előadó: Lénárd Júlia / NFSZK- szakmai menedzser

                                                     Társ projekt/ SHF modellprogram

 15:00-től                           KÉRDÉSEK és VÁLASZOK, NAP LEZÁRÁSA

A szakmai napot rendkívül nagy érdeklődés és aktivitás kísérte végig. A jelen lévők ( Nagyrészt érintett szülők és szakemberek) elmondása szerint sok új és hasznos információ hangzott el a témát illetően.

Ugyanakkor megállapodtunk abban is, hogy számos teendő van még annak érdekében, hogy biztonsággal tudjuk nyújtani a minőségi élet feltételeit a súlyosan, halmozottan sérült embereknek és mindazoknak, akik az ő közvetlen környezetükben élnek, nyújtanak segítséget számukra.

Köszönet illeti a két előadót, Dr. Gazsi Adrient és Lénárd Júliát, akik mindketten rendkívül felkészülten és segítőkészen álltak a résztvevők rendelkezésére.

Köszönet illeti továbbá a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének elnökét, Domán Zoltánt, aki rendkívül sokat tett a helyszínen annak érdekében, hogy szakmai tematikus napunk sikeres legyen!

Főszervezőként őszintén remélem, hogy még sok hasonló szakmai élményben lesz részünk a jövőben.

 

                                                                                                       Papp Ágnes

                                                                                                       elnök

                                                                                                       ÉTA Országos Szövetség


A szakmai napon elhangzott előadások az alábbi linkekenn nyithatóak meg: PDF megtekintése illetve PDF megtekintéseAz Árgyélusfa Projekt - zárórendezvény

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége gyógypedagógus szakemberekkel karöltve életre keltette az Árgyélusfa Fejlesztőjátékot a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ (NFSZK) által meghirdetett „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2019” című pályázati program keretében.

A projekt az integrációban dolgozó pedagógusokat, gyógypedagógusokat, valamint a fogyatékos gyermeket nevelő szülőket, illetve az ő gyermekeiket, tanítványaikat célozza meg.
Fontosnak tartottuk, hogy a játékot ép fejlődésű és fogyatékossággal élő gyerekekkel is lehessen játszani, így egy integráló intézményben vagy egy családban is, ahol fogyatékos és ép gyermek együtt nevelődik.

A projektzáró rendezvényen bemutattuk a mintacsomag tartalmát (módszertani füzet és kellékei), a használatához kapcsolódó útmutatást, javaslatokat, meghallgattuk a szakértői véleményeket.

Mindezekkel az információkkal adtuk át a tesztcsomagokat kipróbálásra a szülők, szakemberek számára. Szeptember végéig várjuk a visszajelzéseket, a további ötleteket, javaslatokat a módszertan használatához. A visszajelzések összesítése további támpontokat adhat a fejlesztőjáték széleskörű használatához, és az eszköz továbbfejlesztéséhez.

Szeretettel hívjuk Önt és gyermekét Tündérszép Ilona mesevilágába, kérjük, játsszanak velünk!

További információkért, kérjük, látogassa projektünk honlapját:
Árgyélusfa projekt.Árgyélusfa projekt Árgyélusfa projekt
Társadalmi egyeztetés

2020 március 19-én elindult az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig” című (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás módosítás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége az alábbi véleményt fogalmazta meg:


Az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig” című (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás módosítás tervezetének véleményezése


A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége aggodalmát fejezi ki az miatt, hogy a kiírás tervezet nem támogatja a súlyos halmozottan sérültek esélyegyenlőségének megvalósulását. A kiváltási folyamatban jelentős hátrányban lesznek az egyéb célcsoportok mellett.

Részletezve:

Egyéb észrevételek:

Tisztelettel kérjük a kiírás tervezet az irányú korrekcióját, hogy a súlyosan halmozottan sérült embertársaink esélyegyelősége érvényesülhessen a kiváltási folyamatban.

2020. március 29.

Tisztelettel:
Pusztaföldi Judit
elnök

Árgyélusfa projekt weboldala

Elindult az Árgyélusfa projekt honlapja, mely ide kattintva tekinthető meg.
„Árgyélusfa” projekt

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége 2019. november 29.-én tartotta „Árgyélusfa” projektjének nyitó rendezvényét.

A projekt a Nemzeti Fogyatékosságügyi – és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) által támogatott, „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” – FOF2019 című pályázati program keretében valósul meg.

A projekt célja egy fejlesztő eszköz és az ahhoz tartozó módszertani anyag kidolgozása szülők, pedagógusok, gyógypedagógusok részére. A játékot és a hozzátartozó módszertani leírást egyaránt tervezzük ép fejlődésű és fogyatékos gyermekek fejlesztéséhez. Így reményeink szerint egy integráló intézményben vagy családban, ahol fogyatékos és ép gyermek együtt nevelődik, egyaránt remekül használható. Az eszköz fejlesztésében együtt dolgozunk olyan intézményekkel, ahol kipróbálhatják/tesztelhetik, véleményezhetik a használatukat, vagy további fejlesztési javaslatokat tehetnek a szakemberek. Partnereink az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központja, és a Nagykőrösi Dalmady Győző Óvoda, Általános Iskola és EGYMI.

A rendezvény résztvevői ezen kívül más aktualitásokról is hallhattak, úgy, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, KILINCS projektjéről Nagy Orsolya projektmenedzser előadásában. A projekt figyelemmel kísérése azért fontos számunkra, hogy láthassunk, hogyan valósul meg súlyos halmozottan sérült lakók támogatott lakhatásba helyezése, és milyen feltételek mellett működtethető a célcsoport részére a szolgáltatás. Ez minta lehet azoknak

Földesi Erzsébet az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) elnökségi tagja beszámolt a szervezet 2019 éves munkájáról, a prioritást élvező témakörökről. Továbbá biztosította szövetségünket arról, hogy szakértelmével támogatja munkánkat a következő évben is.

Az NFSZK-ban „kezelt” Hazai Pályázatokat, azok fókuszait Szilaj Zsolt, NFSZK Hazai Támogatások Programirodájának vezetője mutatta be. Nagyon jó volt hallani, hogy ezek a források milyen sok civil szervezet kreatív ötletét támogatja.

A projekt előrehaladásáról az alábbi honlapon kaphatnak az érdeklődők folyamatos tájékoztatást:

Árgyélusfa projekt

Árgyélusfa projekt Árgyélusfa projekt Árgyélusfa projekt


Pusztaföldi Judit
elnök


„17 évig az iskolában”

A Miskolci Tankerületi Központ szakmai konferenciát tartott „17 évig az iskolában” címmel az Avasi Gimnáziumban a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozó szakemberek, a társterületek szakemberei és az érdekvédelmi szervezetek képviselői számára. A konferencia a köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a Miskolci Tankerületi Központnál című EFOP-3.1.6-16-2017-00030 projekt keretében valósult meg.

A délelőtti előadások a jogszabályi környezet, az irányelvek és az ellátás-orientált állapot-megismerés súlyos funkcionális akadályozottság esetén témakört „járták” körbe a résztvevők. A délutáni előadások jó gyakorlatokat mutattak be az előadók a nappali ellátás, a fejlesztő nevelés-oktatás, a korai fejlesztés területén. Jó volt hallani és látni, hogy vannak intézmények, ahol teljes körűen, nagy hozzáértéssel foglakoznak a célcsoporttal.

Szervezetünk számára a súlyos halmozottan sérült emberek szociális ellátása mellett éppoly fontos a közoktatás területén jelentkező innovációk, és a felmerülő nehézségek minél mélyebb ismerete. Fontos számunkra, hogy tagszervezeteinket naprakész információkkal lássuk el a területről.

A rendezvényről bővebben az alábbi link alatt olvashat:
17 évig az iskolában

Pusztaföldi Judit
elnök


Társ Projekt - Érdekvédelmi Fórum

Az NFSZK által megvalósított Társ projekt Érdekvédelmi Fórumának rendszeres résztvevői vagyunk, mely alkalmakkor információt kapunk a projekt előrehaladásáról, és az intézményférőhely kiváltás szakmai megvalósításáról.

A 2019. október 17-én megtartott fórumon találkozhattunk olyan fogyatékos emberekkel, akik a nagy intézményből kiköltözve támogatott lakhatásban élnek. A lakók pozitív tapasztalataikról, életminőségük jelentős változásáról számoltak be. Ez az élmény igazán bíztató volt számunkra, de sajnos a súlyos halmozottan sérült lakók sorsáról nem tudtunk meg konkrét információt.

Pusztaföldi Judit
elnök


Konferencia

Egy igen érdekes konferencián vehettünk részt a Pesti Magyar Színházban az „Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. címmel” 2019. október 14-én.

Alább olvasható a rendezvényen az egyik előadóval készített interjú:

Az interjú megnyitása ezen a linken

A színház a 2015/2016-os évadtól teszi akadálymentessé a színházi programjait a látássérült közönség számára audionarráció segítségével, és a hallássérült színházlátogatók számára pedig jelnyelvi tolmácsolással kísért előadásokkal. Kerekesszéket használó látogatók számára is akadálymentes az épület. A színház munkatársai felkészülten várják a speciális igényű nézőiket előzetes regisztrációt követően.

Érdemes figyelemmel kísérni a Pesti Magyar Színház kínálatát!


2019. október 15.

Pusztaföldi Judit
elnök
KonferenciaBARCS - szülőklub

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke felkérést kapott a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménytől, hogy az iskolában működő szülőklub aktuális összejövetelén tájékoztatást tartson, beszélgessen a szülőkkel azokról a kérdésekről, amelyek legjobban izgatják őket a gyermekeik jövőjét illetően.

Az iskolai környezet biztonságot, kiszámíthatóságot, rendszeres elfoglaltságot ad a fogyatékos diákok számára a tanulás és fejlesztés mellett, de ahogy nő a gyerekek életkora, annál nagyobb az aggódás a szülőkben. Mi lesz ez után?

Az aggodalom jogos. Hiszen a szociális szolgáltatások, a foglalkoztatás és az egészségügyi ellátás is eltérően alakul az ország különböző területein, egyesek számára elérhetőek, míg másoknak komoly nehézséget okoz az igénybevételük.

A klub alkalmával a szülőket érdekelte a gondnokság kérdése, pontosan mi a teendőjük, amikor a gyermekeik számára közeledik a nagykorúság ideje. További központi téma volt a szociális alapszolgáltatások lehetőségei, és mint új bentlakásos forma, a támogatott lakhatási szolgáltatás. A támogatott lakhatás vonzó lehetőségnek érzik a szülők, hiszen a gyermekük a közelben maradhatna, mégis kialakulhatna az önállósságuk, a családtól való természetes leválás megvalósulhatna.

Az, hogy a fiatal fogyatékos ember milyen szolgáltatásokhoz, ellátáshoz jut, nagyban befolyásolja a szülő érdekérvényesítő képessége és az informáltsága.

Ezért is tartjuk nagyon fontosnak az iskola kezdeményezését a szülőklub működésének támogatásával, mivel a különböző területeken járatos meghívott szakemberektől, és egymástól is nagyon sok információhoz juthatnak az érintettek.

A későbbiek során pedig javasoltuk, mindannyian keressék/figyeljék a helyi civil szervezetek által kínált lehetőségeket is, hiszen egy közösség részeként az érdekérvényesítés hatékonyabb lehet, több releváns információhoz juthatnak, és a sorstársak által megosztott tapasztalatok mindennél több segítséget, támogatást adhatnak.2019. március 27.

Pusztaföldi Judit
elnök
BARCS - szülőklubÉrdekvédelmi Fórum
 

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége meghívást kapott az Fogyatékos személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft „TÁRS – Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása” című projektje keretein belül szervezett Érdekvédelmi Fórumra.
Mint megtudtuk, a fórumok rendszeresek, kb. 2 havonta kerülnek megszervezésre, célja a civil szervezetek tájékoztatása a TÁRS projekt előrehaladásáról, feladatairól, melyek mentén a kiváltásról is képet lehet kapni.
A március 9.-én megtartott fórumon lehetőség volt közvetlenül tájékozódni az egyik kiváltásban érintett szociális intézmény (Irmák Nonprofit Kft.) képviselőjével. Nagyon érdekes volt közvetlenül hallani a nehézségeket, terveket és a sikereket.
A szervezők felé jeleztük szándékunkat, hogy a halmozottan sérült emberek érdekében szeretnénk aktívan részt venni a fórum munkájában.
A kiváltásról, a támogatott lakhatásról, mint új szolgáltatási formáról szerzett információinkat folyamatosan meg fogjuk osztani tagszervezeteinkkel, az érdeklődő családokkal.


Pusztaföldi Judit
elnök

Nyírbátor – 2018. március 12
 

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége 2018. március 12.-én konferenciát szervezett együttműködve a FAGYÖNGY Gyógypedagógiai központtal, melyre meghívta tagszervezeteit, és a helyi érdeklődőket.
A rendezvény főbb témái a szociális ellátó rendszert érintő aktuális változások, a fogyatékos ügyhöz kapcsolódó legfontosabb információk voltak, úgy, mint a kiváltási folyamat, az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) munkája, mely tanácsnak tagja egyik vezető társunk is.
A megjelent tagoknak, érintetteknek lehetősége volt kérdéseket feltenni a megjelent szakemberek felé, így a rendezvény egy interaktív beszélgetésé alakult át.
A délután folyamán lehetőség volt meglátogatni a FAGYÖNGY Gyógypedagógiai központot, ahol a műhelybeszélgetés folytatódott.
Nagy élmény volt ilyen nagy számban összejönni, és érezni, hogy tagtársaink aktív tenni akarását életük alakításában.


Pusztaföldi Judit
elnök

Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18.


Évzáró Közgyűlés 2016.03.18.
 
Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18. Évzáró Közgyűlés 2016.03.18.


Szlovák kapcsolat
 

Az előzetes kapcsolatfelvételt követően, igazgató úr meghívására 2015. január 7-én látogatást tettünk Nyitra megye OAZIS - Szociális Szolgáltatások Intézményében (OAZIS - Zariadenie sociálnych služieb). Az intézmény 3 típusú szolgáltatást nyújt: az idősek otthona - 95 kliens, a szociális otthon - 125 kliens, míg a támogatott lakóotthon - 6 kliens ellátását biztosítja. A kliensek ellátásáról 150 fő dolgozói létszám gondoskodik. Számunkra újdonság volt, hogy az otthont civil szervezet működteti, meglátásunk szerint jól. Az intézmény jól szervezett, felszereltsége biztosítja a lakók fejlesztését, egészségének megőrzését, a széleskörű, többféle igényt is kielégítő foglalkoztatást, a szabadidő hasznos eltöltését. Mindezekhez többek között hozzájárul a hatalmas, felszerelt park, amelyben számos tevékenység folytatható.

 
Kliensek munkái

 Kliensek munkái
 
 
Sószoba (Himalája sóval, pihenőkkel)

Sószoba (Himalája sóval, pihenőkkel)
 
Kliensek közösségi helyisége

Kliensek közösségi helyisége
 
Látogató szoba

Látogató szoba
 
Látogató szoba
 
Park, udvar a szabadidő eltöltésére

Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére Park, udvar a szabadidő eltöltésére
 

A Szlovák kapcsolat folytatásaként 2015. február 23-án látogatást tettünk Nagyszombat megye szociális intézményében, a Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých Šoporňa – Štrkovec. Az otthon  1971 óta működik, eredetileg 80 lakó részére volt megnyitva. Jelenleg 55 állandó lakó ellátásáról gondoskodnak, két kliens naponta látogatja az intézményt. A lakók életkora 3 évestől - 58 éves korig tart. Az intézmény fiú otthon. A lakók többsége mentálisan fogyatékos, ellátásukról 51 alkalmazott gondoskodik. Az intézmény otthonos környezetet nyújt a lakói számára.

 
Foglalkoztatók

Foglalkoztatók Foglalkoztatók Foglalkoztatók Foglalkoztatók
 
Lakószoba

Lakószoba
 
Közösségi helyiség

Közösségi helyiség 

Tisztújító közgyűlés - 2015. szeptember 18.


 

Tisztújító közgyűlés
 
Tisztújító közgyűlés
 
Tisztújító közgyűlés
 
Tisztújító közgyűlés
 
Tisztújító közgyűlés
 
Tisztújító közgyűlés
 
Egészségnap Nyíregyházán.
 

Egészségnap Nyíregyházán

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége Nyíregyházán tartott Egészségnap rendezvényén szinte valamennyi tagszervezet képviseltette magát. Az eladásokon részt vettek szervezeti vezetők és tagok, szülők, akik családjaikban halmozottan sérült gyermeket vagy felnőttet gondoznak, valamint családban nevelkedő sérült fiatalok, és intézményekben dolgozók. Az előadások érdekesek, figyelemfelkeltők voltak, a közönség érdeklődéssel hallgatta. Számos kérdést intéztek az előadókhoz, akik valamennyit a helyszínen megválaszoltak. A rendezvényt támogatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló Gondozó Otthon Kisléta, a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhigiénés és Rehabilitációs Központ Tatabánya Síkvölgy, valamint egy magánvállalkozó, aki nem járult hozzá neve kiírásához. A támogatásokat ez úton is köszönjük.

 
Egészségnap Nyíregyházán.
 
Egészségnap Nyíregyházán.
 
Egészségnap Nyíregyházán.
 
Egészségnap Nyíregyházán.
 
Egészségnap Nyíregyházán.
 
Egészségnap Nyíregyházán. 

Közgyűlés

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége közgyűlését március végén tartotta, ahol többek között elfogadásra került a szervezet módosított Alapító Okirata. A tagság sajnálattal fogadta, hogy az ÉFOÉSZ Fejér Megyei Szervezete kilép a szövetségből, örömmel fogadta a csatlakozó új tagot, a „Nem sajnálni, tenni akarunk” Alapítványt.

 
Közgyűlés
 
Közgyűlés
 
Közgyűlés
 
Közgyűlés
 
Közgyűlés
 
Közgyűlés
 
Közgyűlés

 

LEGO játékok adományozása

A Nyírbátorban működő Fagyöngy Gyógypedagógiai Intézmény 3 doboz LEGO játékot kapott, a HSOESZ támogató segítségével 2015. március hónapban. A fényképek az adomány átadásán készültek, amikor a gyermekek élvezettel bontogatták a nagy csomagokat, melyekből kedvükre választhattak. A játékok segítséget nyújtanak a fejlesztő foglalkozásokban. A támogatást köszönjük.

 
LEGO játékok adományozása
 
LEGO játékok adományozása
 
LEGO játékok adományozása
 
LEGO játékok adományozása
 
LEGO játékok adományozása
 
LEGO játékok adományozása
 

Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel.

Komárom-Esztergom Megye Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény (Tatabánya, Síkvölgy) igazgatója meghívására 2014. május 6-án a HSOESZ elnöke részt vett intézménylátogatáson, a szlovákiai nagyszombat megye ellátórendszeréből érkezett vendégekkel. A delegáció tagjai között voltak intézményvezetők, intézményben dolgozó szakemberek, valamint a fenntartó képviselői. A szakmai nap kezdetén a vendégek bemutatkoztak,megismertük az általuk végzett szakmai munkát, az ellátórendszer felépítését. Azt követően került sor az egyesület bemutatkozására, a végzett tevékenység megismertetésére. Majd intézménylátogatás következett, megnéztük a vendéglátó rehabilitációs otthont, ahol pszichiátriai betegeket, valamint enyhe és középsúlyos értelmi akadályozottakat gondoznak. Ezt követően Esztergomban látogattunk meg egy halmozott sérülteket gondozó intézményt, a nap befejezéseként pedig Pilismarót-Basaharcon idős otthonban tettünk látogatást.
A vendégek elismeréssel beszéltek a látottakról, a színvonalas munkavégzésről. Megállapodtunk a kapcsolat folytatásáról.

 
Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel
 
Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel
 
Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel
 
Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel
 
Kapcsolatfelvétel a szlovákiai Nagyszombat Megye szociális ellátó rendszerének képviselőivel

 

Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével

A FODISZ elnökének Szabó László úrnak szivéjes meghívását elfogadva a HSOESZ elnöke részt vett a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Az eseménynek a gödöllői Szent István Egyetem adott otthont. A jól szervezett, színvonalas döntőn régiónként 7-7 fő, összesen 56 fiatal vett részt, ahol két korcsoportban, nemenként avattak győztest. Szívből gratulálunk valamennyi résztvevőnek!

 
Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével
 
Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével
 
Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével
 
Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével
 
Kapcsolatépítés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével 

2012. június 30.-án az ÉFOÉSZ Komárom-Esztergom Megyei Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesülete hívta meg a HSOÉSZ tagszervezeteit a soron következő taggyűlésre. A szakmai programnak a KEM Szent Rita Fogyatékos Otthona adott helyet. A helyszín megválasztásával célunk volt a tagszervezeteknek, szülőknek megmutatni egy olyan szociális intézményt, ahol halmozottan sérült gyermekek és fiatal felnőttek kapnak ellátást. A Telephely Igazgató Asszony jóvoltából a nap folyamán betekintést nyerhettünk az intézmény életébe, ami egyaránt elismerést váltott ki a szülők és a jelenlévő szakemberek részéről is.

 
2012.június 30
 
2012.június 30

 

2011. november 09.-én Nyírbátorban tartottuk soron következő ülésünket, tagszervezetünk, az Egyenlő Esélyért Egyesület szervezésében. A változó helyszínekkel célunk, hogy jobban megismerjük a tagszervezetek munkáját, szolgáltatásait. Nyilvánossá téve ezeket a rendezvényeket, a helyi ellátó rendszer számára is láthatóbbá válik a helyi, és az országos szervezet szerepvállalása is. A szakmai munka után a történelmi kisvárosban városnézésre is sor került, Dr. Gaál Mihály (gyermekgyógyász szakorvos, a Városi Közgyűlés tagja) történelmi idegenvezetésével, mely minden résztvevő számára maradandó élményt adott.

 
2011.november 09

 

Tatabányán, 2011. szeptember 17.-én a HSOÉSZ szervezet fejlesztése folytatódott. Vendéglátónk az ÉFOÉSZ Komárom-Esztergom Megyei Értelmi Sérültek és Segítőik Egyesülete volt, helyszínül a Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény szolgált. A szakmai munkát követően intézménylátogatásra került sor, mely alkalommal megismertünk egy olyan intézményt, mely személyre szabott rehabilitációs szolgáltatást, ápolást, gondozást nyújt értelmi sérültek és pszichiátriai betegek számára nagyon jó környezeti feltételekkel, és lelkes szakember gárdával.


 

Nyíregyházán, 2011. június 15-16-ig a HSOÉSZ tagszervezetei számára szervezetfejlesztést tartott. A szakmai programnak a halmozottan Sérültek és Szüleiknek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete adott helyet, és vállalta a házigazda szerepét.

 
2011.június 15
 
2011.június 15

 

Nyíregyháza-Gödöllő-Eger (2011. február, március, április) A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szövetségének „Halmozottan sérült emberek érdekképviseleti – civil szervezetei közötti együttműködés, hálózat kialakítása” című pályázati programjának keretein belül. három szakmai konferencia került megrendezésre „Az ernyőszervezet tartós együttműködésének előmozdítása, továbbfejlesztése, a hosszú távú kapcsolatrendszerek megalapozása” címmel. Az első konferencia helyszíne Nyíregyháza februárban, márciusban Gödöllőn, a záró program megrendezésére Egerben került sor áprilisban. Mindhárom helyen alkalmunk nyílt bemutatni az ernyőszervezetet a konferenciák résztvevőinek valamint a médiák képviselőinek.

 
2011.február
 
2011.február

 

2010.október13.A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (HSOÉSZ) 2010. októberében alakult 12 civil szervezet összefogásával azzal a céllal, hogy felkarolja a halmozottan sérült embereket és családjaikat, támogatva őket emberi és fogyatékosságukból eredő jogaik érvényesítésében, valamint képviselve érdekeiket a nemzetközi, az országos és a helyi szintű szakpolitikában.Az alakuló ülésnek Nyíregyházán a Bárczi Gusztáv Általános Iskola kollégiuma adott helyet, a rendezvény fő szervezője a Halmozottan Sérültek és Szüleiknek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete volt.

 
2010.október